Numerical Reasoning Aptitude Tests

Numerical Reasoning Aptitude Tests For Pilots

Tips & Free Practice Tests

Practice your numercial reasoning skills for your upcoming airline or flight school assessment.

Whilst we provide a few free Numerical Reasoning practice aptitude tests, if you are looking for some more thorough preparation for your upcoming pilot assessment, with 12,000 Numerical Reasoning practice questions, we’d highly recommend you visit our JobPrep partners, who offer pilot specific packages.

Some Tips…

  • Numerical Reasoning tests are used by many airlines to help select their future flight crew. These tests are used to assess if the applicant can work quickly and accurately under time pressure. Keep in mind that in many tests that are used, you are not expected to complete all the questions so don’t worry if you only get half way through.
  • Check how many questions there are vs how much time you have to give you an idea of how much time you would need to spend on each question if you were to complete the test. It will become clear quite quickly if you will be able to complete the test or not. Once you have passed your allotted time for a particular question, give strong consideration to moving on.
  • Some questions will require more work and therefore time than others. If it’s clear that a question is going to be difficult, move to the next one. There is no point spending 2 minutes on a single question for 1 mark, when you could complete 4 questions in 30 seconds each for 4 marks.
  • Don’t guess the answer. Some tests are negatively marked, and they will also assess your accuracy. Even if it’s not negatively marked, if you guess the answer as incorrect, your accuracy score will go down – they assessors don’t know you’ve guessed, you could tried to work it out and got the wrong answer. For example, if a test consists of 20 questions, and you answer all 20 questions but only get 10 correct, your accuracy score is 50%. If however you only answered 10 questions, but answered them all correctly, your accuracy score is 100%. The result isn’t always about your overall score – accuracy is often a factor.
  • Some questions might give you more information than you need to calculate the answer. This is a deliberate strategy to see if you are capable of identifying and extracting the critical information you need to calculate the answer.

Free Numerical Reasoning Practice Tests…

Numerical Reasoning Practice Test 1

[fyrebox gid="nd7dn8q4n" gt="6" oid="xPdPDqzq8" /]

Numerical Reasoning Practice Test 2

[fyrebox gid="548NLaY9j" gt="6" oid="xPdPDqzq8" /]

Additional Numerical Reasoning Mental Arithmetic Examination

Calculator Not Permitted
Answers at the bottom of the paper
20 questions / 25 minutes
1) What is 20 / 0.8 = ?

a) 25
b) 18
c) 4
d) 0.4

2) Calculate 179 x 86 = ?

a) 15,284
b) 15,394
c) 15,356
d) 15,424

3) If 5 apples cost 75p, how many can be bought for £2.70? (Assuming they can be bought singly).

a) 16
b) 22
c) 18
d) 20

4) Part of an aircrafts cargo hold is comprised of the following dimensions. Calculate the area of the wall in square meters.

a) 87 meters squared
b) 83 meters squared
c) 85 meters squared
d) 79 meters squared

5) A car left Cambridge at 07:18 and arrived at Gatwick, travelling a distance of 180 miles at 11:06 am. What was the average speed in miles per hour (pick the closest answer)?

a) 43 mph
b) 45 mph
c) 49 mph
d) 47 mph

6) A 737 flies 930 miles in 75 minutes. How many miles does it fly in 4 hours 45 minutes assuming as constant speed?

a) 3534
b) 3548
c) 3368
d) 3552

7) If you travel 1248 miles, how much fuel will you need if you burn 4500 kgs per hour and are travelling at 720 mph?

a) 7800 kgs
b) 6800 kgs
c) 7200 kgs
d) 7400 kgs

8) An airline is selling tickets for its A380 service. The airline sells 40% of the seats and still has 420 seats remaining. How many seats were being sold originally?

a) 588
b) 672
c) 600
d) 700

9) The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

a) 0
b) 1
c) 10
d) 19

10) What is 65% of 380?

a) 245
b) 247
c) 249
d) 251

11) What is 7 cubed?

a) 343
b) 347
c) 345
d) 349

12) X squared=289 What is X?

a) 13
b) 19
c) 17
d) 15

13) A man exchanges 368 pounds for dollars at an exchange rate of 1 pound=1:72 dollars. How many dollars does he get in return? (answer to the nearest dollar)

a) 626
b) 633
c) 619
d) 623

14) What is the value of X?

a) 14
b) 17
c) 19
d) 13

15) If an aircraft was cruising at an altitude of 39,000 ft and descended to an altitude 11,000 ft in 20 minutes, what was its average rate of descent?

a) 1250 fpm
b) 1600 fpm
c) 1650 fpm
d) 1400 fpm

16) How many minutes is 2 days 17 hours and 46 minutes?

a) 4246
b) 3946
c) 3928
d) 3958

17) If it’s 17:00 UTC and Dubai is UTC + 5 and 7 hours behind Sydney, what is the local time in Sydney?

a) 03:00
b) 15:00
c) 04:00
d) 05:00

18) If an aircraft departed an airfield and headed directly south for 16 miles and then turned onto a heading of 270 degrees for 12 minutes at an average speed of 80 miles per hour, how many miles is it (in a straight line) from its original destination?

a) 16
b) 23
c) 18
d) 26

19) How many nautical miles can an aircraft travel if it is carrying 2880 kgs of fuel and burns 240 kgs an hour averaging a speed of 375 knots?

a) 4,250 NM
b) 3,800 NM
c) 4,450 NM
d) 4,500 NM

20) Given that you had 25 minutes to answer 20 questions on this test paper, on average, how much time did you have per question?

a) 1m 20s
b) 1m 10s
c) 1m 15s
d) 1m 12s

END OF TEST

Numerical Reasoning Mental Arithmetic Examination Answers

1) a 2) b 3) c 4) d 5) d 6) a 7) a 8) d 9) a 10) b 11) a 12) c 13) b 14) b 15) d 16) b 17) c 18) b
19) d 20) c

Numerical Reasoning Pilot Practice Test 2

1) What is the missing number: 7, 10, 14, 19, …., 32

a) 25
b) 24
c) 26
d) 27

2) A First Officer earns £52,000 a year. If she gets a wage increase of 3%, what will her new wage be?

a) £53,240
b) £53,560
c) £53,760
d) £53,440

3) What is 17% of 1112 rounded to the nearest whole number?

a) 173
b) 183
c) 179
d) 189

4) What is the average of these 4 numbers: 87, 92, 74, 19

a) 68
b) 72
c) 60
d) 56

5) If an aircraft is travelling at 300 knots, how many miles will it travel in 3 hours and 40 minutes?

a) 1,120 NM
b) 1,260 NM
c) 990 NM
d) 1,100 NM

6) If a right handed trianges two shortest sides are both 17m each, what is the length of the longest side (to the nearest whole number)

a) 25m
b) 23m
c) 24m
d) 27m

7) What is 32 x 78 – 143 ?

a) 2375
b) 2373
c) 2353
d) 2355

8) What is the missing number?

a) 2
b) 1
c) 4
d) 3

9) What is 20% of 120 plus 33.33% of 99?

a) 57
b) 55
c) 53
d) 51

10) What is 1987 – 379?

a) 1718
b) 1708
c) 1798
d) 1608

Answers:

1) a
2) b – 52,000 x 0.03 = 1560 + 52,000 = £53,560
3) d
4) a – 87+92+74+19 / 4
5) d – 300 x 3 = 900. 60 minutes / 20 minutes = 3. 300/3 =100. 100 x 2 + 900 = 1100 NM
6) c – A squared + B squared = C squared
7) c
8) a – 24/36 is 2 thirds
9) a
10) d